torsdag, januari 07, 2010

Va va voom iBorsjtj


Nöden har ingen lag. Det kan vilken ryss boende på tundran som helst intyga. Inte varje dag kan man äta vad man vill, när man inte överallt kan odla vad man vill. Ej heller kan man varje dag äta vad man vill, när man inte har den kontobalans man vill. Så, när jag med 34 öre på kontot skulle få lunchbesök, kokade jag en modern, lite varmare borsjtj - rödbetssoppa - på vad huset hade att bjuda.


Rödbetssoppa med värme
4-6 tallrikar

2 stora rödbetor eller 4-5 mindre, skalade och rivna
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 grillad paprika av burktyp, tärnad
3 medelstora potatisar, skalade och skurna i mindre bitar
1 tsk chilipulver
5-8 dl vatten
2 tsk soja
1 msk rödvinsvinäger
salt + peppar
150 g bacon, tärnad
matfett

Fräs bacon i lite valfritt matfett i en soppgryta, eventuellt knaprigt om så önskas, och plocka sedan upp det och lägg åt sidan. Fräs sedan potatis, lök, vitlök och paprika, och tillsätt chilipulver under tiden. Lägg i nästan allt rödbetsriv - spara en stor näve till senare. Rör om ordentligt och häll sedan på vatten så det precis täcker rödsakerna. Låt koka på medelvärme i 30 minuter, eller till rödsakerna har mjuknat.

Mixa soppan hyfsat slät med stavmixer. Tillsätt soja, vinäger och lite salt och peppar. Späd eventuellt med mer vatten till önskad konsistens. Låt sedan koka ytterligare 5 minuter.

Lägg i det sparade rödbetsrivet och mixa soppan en gång till. Lägg sedan i baconet och smaka av med salt, peppar och chilipulver.

Servera med gräddfil.


- Posted from my iPhone