tisdag, juli 07, 2009

Jordgubbstider.


I helgen kom vi hem från kolonilotten med en konsumkasse full med jordgubbar. Trots att de är de godaste jordgubbar jag ätit sedan de som växer i morsans trädgård mådde bra, fanns det naturligtvis inte en chans att pilla i sig alla i färskt tillstånd. De sköljdes och rensades och lades i lådor, och - håll i er nu - frystes in! Ja, vi frös in färska jordgubbar. Det är sant. Dock sparades en bunke, innehållande lite extra mosiga och osnygga gubbar. Av dem gjorde jag sylt.

Det hela är mycket enkelt om man väljer att råröra dem. Och är det en god, söt sort behövs inte alls särskilt mycket socker. För att inte dö av tristess smaksatte jag en burk.


Jordgubbssylt med citron och lime

1 liter jordgubbar
1/4 dl socker
1 lime, skal
1/2 citron, skal

Skär jordgubbarna i lagom bitar - större kan vara extra lyxigt smaskigt. Tillsätt socker och rör om. Vill man ha en slätare sylt kan man mosa med exempelvis en potatisstöt.

Riv ner skal av citron och lime och rör om igen. Fyll på burk.


Självklart förtäres sylten med fördel på nedan vis:


På rostat bröd med en enorm mugg stark espresso med massor av mjölk!

1 kommentar:

Anne sa...

Åh så gott!!