måndag, mars 16, 2009

Laxlasagne.


Det kom en begäran på lax med spenat här hemma. Själv begärde jag att få göra lasagne på grund av avsevärt sug. Det blev en laxlasagne.

Mycket enkelt, jag baserade den på den vita lasagnen, ty jag kände att tomatsås hör inte riktigt hemma i just den här rätten. Gott blev det.


Laxlasagne
8 port.

1 gul lök
1 tråg färsk spenat
smör
1/2 dl vitt vin

3 laxfiléer
1 kruka dill
1 stort knippe slätbladig persilja

2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 l mjölk
50-100 g finriven Grano Padano

salt+peppar

1/2 paket lasagneplattor

1 låda cocktailtomater


Skölj spenaten, hacka löken. Hetta upp en panna och bryn löken i smör. Häll på vitt vin och reducera av. Tillsätt spenaten och vänd runt till den slaknat. Salta och peppra.

Hacka dillen och repa persiljan. Plocka isär laxfiléerna i spontana småbitar. Tärna om du är mer pedantisk.

Smält smör i en kastrull, vispa ner mjölet och låt det bubbla någon halvminut. Tillsätt mjölken, lite i taget, under ständig omrörning, och koka upp såsen. Låt den sjuda ett par minuter och ta sedan kastrullen av plattan.

Rör ner laxen i såsen. Den kommer tillagas fort, så den behöver ingen mer värme. Vänd sedan ner spenat och lök, och dill och persilja. Rör ner grano padano. Salta och peppra efter smak.

Välj din favoritlasagneform, grunda med ett ordentligt lager sås. Varva sedan plattor och sås så att det går att avsluta med ett lager sås. Tryck ner lasagneplattorna något mellan varje varv för att på så sätt få plats med fler i såsen.

Skär tomaterna i bitar och sprid ut dem över lasagnen. Toppa gärna med lite flingsalt, och eventuellt mer riven italiensk hårdost.

Grädda i ugnen på 175 grader i 30 minuter.

1 kommentar:

Anonym sa...

lasa hela bloggen, ganska bra