tisdag, februari 17, 2009

Vit lasagne.


Med en föga illustrativ bild som tyvärr är en fullskalig attack mot allt vad god smak heter inleder jag detta inlägg om en liten njutningsfull pastarätt som smakar betydligt bättre än den ser ut i skenet från en tv. Man skulle kunna kalla den den renaste oskuldsfullt vita synderskan någonsin i matsammanhang, åtminstone för oss som är svaga för mjölk, mjöl och ost! Nåja, så där värst totalvit är den ju inte, den är faktiskt lite grönsprängd.


Vit lasagne
6 port.

1 gul lök
1 tråg färsk spenat
1 tråg färska mangoldskott

smör

2 msk vetemjöl
6-8 dl mjölk
200 g parmigiano reggiano
1/2 tsk riven muskot
salt+peppar

lasagneplattor

Hacka löken och stek den i matfett. Grovhacka under tiden spenat och mangold, och rör i den så den precis sjunker ihop, ta sedan pannan av plattan.

Hetta upp din favoritkastrull och smält en ansenlig mängd smör, ca 25 g, och vispa ner mjölet. Späd med mjölk, lite i taget, under konstant omrörning, till såsen kokar upp. Låt den sjuda någon minut, ta kastrullen av plattan, och hyvla sedan ner ungefär hälften av parmesanosten. Riv ner muskot, salta och peppra. Rör sedan ner det gröna.

Grunda botten i en något mindre ugnsform med ett hyfsat lager av såsen. Täck med lasagneplattor. Fortsätt på samma sätt till all sås är på plats. Det går bra att komprimera lasagnen, tryck ner plattorna något för att få plats med fler (det blev 5 eller 6 lager pasta i min lasagne).

Strö lite flingsalt över alltihopa och avsluta med att hyvla över resten av parmesanosten. Grädda sedan härligheten i strax under 200 graders ugnsvärme i 25 minuter.

1 kommentar:

Moa sa...

Åh *dreggel* Till dig skulle jag vilja vara bjuden på middag *fnissar*

Appropå din kommentar i min blogg, ja jag tror bebisarna blir lite koffein stinna där inne av kaffet :P
Men gud vad kaffe är gott! Bäst smakar det när det är ekologiskt :)